Doğalgazın gelmesiyle en çok kim rahat etti derseniz, şüphesiz bir kaç kat odun taşımak, sonra dolan sobanın kovasını boşaltmak için aşağı inip çıkanlardır desek yalan olmaz. Giriş katlarda oturanlar için bu işlem çok fazla yük olmasa da , 2. ve 3. katlarda oturanlar için büyük bir sorundu.
Doğalgazın gelmesiyle rahatlık oldu ve haliyle herkes başvurur başvurmaz doğalgazını kullanmak istiyor, peki bu doğalgaz acaba evinize geleseye kadar hangi yollardan geçiyor hiç bilginiz var mı?
Biz sizler için bu süreçleri yazmak istedik ve neden bir süre bekleniyor onu izah edelim istedik…
Doğalgaz yatırımları Türkiye genelinde genel olarak kamu yararına yönelik özel şahıs yatırımlarıdır. Sizin bir abonelik başlatmanızla başlayan süreci anlatacağız, aksi takdirde taa Rusya’lara, Azerbaycan’lara İranlara gitmek zorunda kalırız…
Evet, karar verdiniz ve eviniz de doğalgaz kullanmak istiyorsunuz, ilk olarak Bursagaz’a abonelik başvurusunda bulundunuz ve size en kısa zamanda kutunuzun konacağını söylediler. Siz dilekçenizi verdiğiniz gün adresiniz yapım için listeye ekleniyor. Herşeyin bir kuralı olduğu için öncelikle bu yapılacak adreslerin izinlerinin alınması gerekiyor Bursa Büyükşehir Belediyesinden. İzin alma prosedürü bir miktar adres biriktirilip topluca alınıyor, aksi takdirde her adres için birazdan anlatacağımız işlerin yapılması pek mümkün görünmemektedir.
Evet bir miktar zaman geçti ve sizin gibi doğalgaz bekleyen bir çok adres toplandı. Bu adreslerin her birinin kaç metre kazılacağı gibi bilgileri toplanıyor. Sokağınızdan ana doğalgaz hattı geçmiyorsa, öncelikle sokağınıza doğalgaz hattı çekilmesi gerekiyor. Biz var olduğunu var sayacağız ( aksi halde önce sokağınıza doğalgaz ana hattı çekilecek, sonra test edilecek, sonra gazlanacak… ondan sonra devam edeceğim işlemler yapılacak… ).
Kaldığımız yerden devam ediyoruz, tüm adresler toplandı, toplam da kaç metre kazı yapılacağı belirlendi, örnek veriyorum, alınacak izin de sizler gibi 100 adet evin doğalgaz hattı çekilecek, bu 100 adet ev için ortalama ev başına 3 metre kazı yapılacak olduğunu düşünürsek, toplam 300 metre kazı olacak. Bu tür bilgilerin hepsi hazırlanıyor, kazılacak yer toprak mı, asfalt mı parke mi bunlara kadar bile belediyeye verilecek listede tek tek yer alıyor.
Ve listemiz hazırlandı ve belediyeye teslim edildi, belediye de ki arkadaşlar bu listeye bakarak gerekli harç ve ödenmesi gereken teminat miktarlarını hesaplayıp Bursagaz firmasına geri gönderiyorlar. Bursagaz firması da bu harç ve diğer bedelleri ödeyerek makbuzlarını getiriyor ve belediye çalışanları tarafından diğer altyapı kurumlarıyla da görüşülerek, yapılacak yerlerin kazıları için ruhsat verilmesi aşamasına geliyor. Diğer altyapı birimlerinden kasıt, Bursa için Buski, Telefon hatları, İnternet hatları gibi hatların ana dağıtım firmalarına yazı gönderilip, buralarda kazı yapılacak sizin hatlarınız için bir sıkıntı var mı gibisinden görüş alınıyor.
Görüş sonrası bir problem yok ise, kazı ruhsatı çıkarılıyor ve Bursagaz firması, elindeki listeyi altyapı müteahhitine vererek iş programını hazırlıyorlar. Mantıklı bir şekilde en uygun kazı yapılabilmesi için adresler bölgelere ayrılır, ve bölge bölge yapılır.
Düşünsenize altyapı firması işe koyuluyor, bir adres Bursa Görükle, Bir adres Bursa Yıldırım, Bir adres Gürsu, böyle bir iş hem insanları yorar hem de gereksiz masraf olur. Ayrıca verilen adreslerin toplu ve dağınık olması da evinize doğalgazın gelme süresini uzatmaktadır.
Bir altyapı firması elindeki imkan ve elemanlarla günde kapasiteleri kadar kutu koyarlar, aşağı yukarı kaç kutu koyacaklarını biliyoruz ama durum ve zamana göre değiştiği için buraya belirtmiyoruz. Ve bir sabah bir bakıyorsunuz, bir adet kamyonet sokağa giriyor, ardından bir kepçe, sonra elemanlar hızlı hızlı kamyonetten çıkıyor, sokağın güvenlik önlemini alıyorlar ve kazmaya başlıyorlar.
Buraya kadar geldiyseniz artık gerisi kolay. Altyapı müteahhitinin kutuyu koyması bir günlük iş, mümkünse o gün gazlanır ve artık kutunuz da doğalgaz var demektir. Sıra geldi daha mühim bir işe. Oda Bursagaz yetkili doğalgaz iç tesisat firması bulmaya.
Arven Mühendislik gibi yani bizim gibi toplam da 162 adet Bursa’da doğalgaz tesisatı yapan firma bulunmakta, bunlardan size yakın olanı, uygun olanı yada bizler gibi sizlere yardımcı olan bir firmayı seçip işlemlere başlıyorsunuz.
Doğalgaz iç tesisatınız 1 gün içerisinde yapılıyor ve ilerleyen günler de Bursagaz yetkili mühendisleri ile birlikte gelinip test edilerek açılış izni veriliyor.
Çok fazla detaya girmeden, evinizde doğalgaz kullanabilmeniz için bu kadar işlemin ayrı kişilerce titizlikle yapılması gerekiyor. O yüzden bazen ne kurumun, ne belediyenin, ne de altyapı ve iç tesisat firmasının gecikmeler de bir kabahati oluyor.
Dilimiz döndüğünce sizlere doğalgazın macerasını anlatmaya çalıştık, bizleri takipte kalmaya devam ediniz…